24 mars 2006

Riksdagen bör minska med 100 ledamöter

Är vår nuvarande riksdag, med 350 ledamöter, en förutsättning för att demokratin skall fungera i Sverige? Jag anser att detta är en felsyn – en mindre, effektivare riksdag, bör kunna vara lika representativ för svenska folket som nuvarande riksdag. Och dessutom ha bättre förutsättningar att fungera effektivt med bättre resurser för varje riksdagsledamot…

Att sedan mycket av besluten under de senaste åren fattas utanför riksdagen och endast formellt bekräftas av riksdagen, är en utveckling som betydligt minskat riksdagens roll. Och även om framtida val skulle återupprätta riksdagens viktiga roll som beslutfattande organ, så finns ingen anledning att ha kvar den överdimensionerade nuvarande riksdagen med 350 ledamöter.

Den nu sittande Grundlagsberedningen, som tillsattes 2004, har som uppdrag att göra en samlad översyn av regeringsformen. Kommitténs arbete skall ”framför allt koncentreras och inriktas på att stärka och fördjupa den svenska folkstyrelsen, att öka medborgarnas förtroende för demokratins funktionssätt och att höja valdeltagandet”. I direktiven för utredningen sägs också ”…det kan det finnas anledning att överväga om antalet riksdagsledamöter behöver ändras”.

Även om denna fråga inte finns på den dagsaktuella politiska agendan, vilket den enligt min mening borde vara, så kommer den upp när Grundlagsberedningen lägger fram sitt förslag 2008.

Valsystemet till riksdagen är proportionellt och avsikten med detta system är att skapa styrkeförhållanden mellan partierna i riksdagen som rättvist återspeglar de av väljarna avgivna rösterna i valet. I systemet finns även utjämningsmandat för att uppnå större rättvisa i landet som helhet.

En riksdag med, förslagsvis, 100 färre ledamöter skulle utan avkall på rättvisa och representativitet för Sveriges alla landsdelar, kunna fungera betydligt bättre än nuvarande riksdag!

Grundlagsutredningens direktiv

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida