07 mars 2007

Stoppa avlyssningslagen!

Den nya regeringen vill fullfölja förre justitieministern Thomas Bodström (s) integritetskränkande avlyssningslag. Visserligen har förslaget till lag omarbetats något av den borgerliga regeringen, som har lyssnat på en del av den omfattande kritiken ifråga om rättssäkerhetsaspekterna i lagförslaget, men fortfarande är avlyssningslagen helt oacceptabel.

Idag avlyssnar både FRA och Säpo den tele- och datatrafik som går genom luften. FRA får bara avlyssna trafik som går via radio och satellit. Säpo och Polisen får efter domstolsutslag avlyssna telefoner som tillhör misstänkta för allvarliga brott.

Försvarsdepartimentet vill ge FRA uppdraget att avlyssna tal, data och fax i ledningar som går in och ut ur Sverige, och även rätten att lämna ut insamlad information till andra länder. Enligt lagrådsremissen gäller avlyssningen trafik som i kablarna passerar landets gräns och avser "utländska förhållanden" och yttre hot, dock inte som i dag enbart militära utan även civila hot.

Den allvarligaste kritiken gäller dock svårigheterna att särskilja just nationell trafik från den internationella när dataflödena i näten dirigeras över gränserna. Att det som försvarsministern hävdar ”finns goda tekniska möjligheter att separera trafiken” är inte trovärdigt. Enligt Patrik Fältström, som leder regeringens it-politiska strategigrupp och bör vara mycket kunnig i den tekniska frågan, går det inte att skilja på utrikes- och inrikes datatrafik. –”Jag påstår att det inte går”, säger han.

Det är extra besvärande att förlaget kritiseras av företrädare från samtliga regeringspartier (inklusive justitieministern). På DN debatt uppmanade KU:s Henrik von Sydow (m) försvarsministern att “kasta övervakningsförslaget i papperskorgen“. Eftersom avlyssningslagen ursprungligen är ett socialdemokratiskt förslag håller sig det största oppositionspartiet med lågmälda invändningar. Och de vanligen så talträngda miljö- och vänsterpartierna lär vara negativa, men sedan förslaget kom i december har man uppenbarligen inte varit tillräckligt engagerade för att ens komma med ett enda pressmeddelande.

Förslaget skall behandlas av riksdagen i morgon, torsdag. Enligt regeringsformen kan en minoritet på 60 riksdagsledamöter tvinga fram en bordläggning i tolv månader, eftersom det rör sig om ett förslag som begränsar personers fri- och rättigheter. Låt oss hoppas att det i Sveriges riksdag finns 60 ledamöter med förnuftet i behåll! Thomas Bodström har nu vänt kappan efter vinden och opportunt antytt i DN att han vill stoppa förslaget – i år.

För mej som liberal är det ofattbart att (fp) och (m) kan lägga fram ett sådant integritetskränkande förslag till riksdagen. Och det är lika förvånande att opinionsstormen mot förslaget inte har varit starkare…

Nu är det hög tid att ställa sig frågan: vilket samhälle vill vi leva i?

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida