03 september 2006

Fler svenskar måste jobba

Förre LO-utredaren Jan Edling varnar för att problemen med sysselsättning och välfärd blir svåra att lösa när konjunkturen vänder nedåt igen. För ett år sedan skrev Jan Edling rapporten ”Alla behövs”. Den pekade på ett växande samhällsproblem: strukturomvandlingen i näringslivet kunde inte bara registreras i den vanliga arbetslöshetsstatistiken. Orter och regioner med fler arbetslösa hade också fler i arbetsmarknadspolitiska åtgärder, fler långtidssjuka och fler förtidspensionerade.

Jan Edling: ”Andelen 20–64-åringar i Sverige utgör 59 procent av befolkningen. Bara Grekland, Nya Zeeland och Irland har en lägre andel. I förhållande till hela befolkningen har Sverige en officiell sysselsättningsgrad på 45 procent (i praktiken är siffran inte ens så hög, eftersom man måste räkna bort sjukfrånvaro, ledighet och annat från detta). Det betyder att varje sysselsatt måste försörja dels sig själv, dels 1,2 andra som är barn, äldre eller icke sysselsatta i arbetsför ålder.

Under kommande år kommer de sysselsatta att få allt fler att försörja eftersom antalet äldre växer snabbt. Statistiken visar att vi skulle behöva ha en sysselsättningsnivå på 85 procent för att våra barns försörjningsbörda inte ska öka jämfört med i dag. Om vi väljer att nöja oss med 80 procents sysselsättning kommer våra barns börda att vara lika stor som den vi själva upplevde under de värsta krisåren på 1990-talet.

Det problem som våra partier måste lösa är således att få fler att arbeta och färre att försörja.”

Socialdemokraterna och stödpartierna vill inte föra denna viktiga debatt om arbete, utan fokuserar på fler och högre bidrag. Här går en tydlig skiljelinje inför höstens val: om dessa ödesfrågor inte diskuteras nu - på toppen av en högkonjunktur – när ska vi då göra det? Att lösa problemen kring sysselsättning och välfärd kommer att vara betydligt svårare i den lågkonjunktur som trots allt väntar runt hörnet…

--------------------------------------------------------------

Jan Edling är numera analytiker på Vinnova, fd LO-utredare.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida