19 september 2007

Ledningen för Försäkringskassan bör sparkas!

Efter regeringsskiftet förra året har Försäkringskassans ansvarsområde kommit i fokus och uppenbara brister har uppdagats. Trots grava anmärkningar och kritik av hur Försäkringskassan bedrivit verksamheten, har ledningen för Försäkringskassan inte tagit sitt ansvar och avgått. Och inte heller har den nya regeringen krävt ledningens avgång.

Det är främst inom tre områden, som Försäkringskassans ledning uppenbart misslyckats:

1. Försäkringskassan är för passiv i sin hantering av långa sjukdomsfall

Riksrevisionen kritiserar Försäkringskassan och säger att ”risken är att människor fastnar i långa sjukskrivningar eller förtidspensioneras i onödan”. Riksrevisionen har granskat 200 långa sjukfall och är mycket kritisk till att Försäkringskassan ofta dröjer mer än ett år innan man träffar den sjukskrivne och arbetsgivaren. De senaste åren har förtidspensionerna ökat dramatiskt, även bland ungdomar.

2. Felaktiga utbetalningar för vård av barn (vab)

Förra året betalade Försäkringskassan ut 4,7 miljarder kronor i ersättning för vård av barn, 2,2 miljoner utbetalningar gjordes till 678000 barn. Försäkringskassan har inte tidigare kontrollerat utbetalningarna, föräldrar har enkelt via nätet begärt utbetalning. När Försäkringskassan nu ålagts att skärpa kontrollen har det utbredda fusket uppdagats – 2006 polisanmäldes 168 föräldrar, första halvåret 2007 var siffran 2088! Enligt Försäkringskassan egen beräkning är 10% av utbetalningarna felaktiga, vilket kostar ca 0,5 miljard kronor per år (Stig Orustfjord, chef för försäkringsdivisionen vid FK)

3. Bedrägeriet vid Försäkringskassan i Göteborg

I våras uppdagades att en ung anställd på Försäkringskassan i Göteborg regelbundet betalat ut bidrag till sig själv och släktingar. Utbetalningarna styrdes helt av den unge mannen och ingen kontroll skedde från Försäkringskassans sida – man litade helt på den unge anställde. Till sist slogs larm – av banken! Mannen blev naturligtvis dömd för bedrägeriet, men ingen ansvarig på Försäkringskassan har fått några kännbara efterräkningar efter den pinsamma affären!

Försäkringskassan hanterar enormt stora belopp och det är vi skattebetalare som drabbas om ersättningarna blir fel pga fusk eller bedrägerier. Att Försäkringskassan inte har klarat av sitt uppdrag är helt klart – orsaken må vara naivitet, slapphet eller ren dumhet: konsekvensen bör ändå vara att Försäkringskassans ledning bör sparkas! NU!

Etiketter: , , , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida