22 maj 2007

Miljöpartiet missade chansen – igen!

Miljöpartiet säger fortfarandet Nej till EU – det blev ingen ny linje vid kongressen i Norrköping. Trots att klimatfrågan har utvecklats till en av de mest omskrivna och omdiskuterade politiska frågorna kunde inte Miljöpartiet ändra sitt förlegade EU-motstånd. Risken är att andra partier tar över klimatfrågan helt och gör den till sin egen och att Miljöpartiet tappar väljare. I så fall återstår att gå till val på att Sverige på egen hand intensifierar kampen mot ökande utsläpp och för höjda miljöskatter.

För många miljöpartister blir det allt tydligare att motståndet mot EU och att driva klimatfrågan är ståndpunkter, som går på kollisionskurs. Som Carl B Hamilton och Karin Granbom (fp) konstaterade i Svenska Dagbladet ”är EU en pådrivande kraft för en ambitiös global klimatpolitik”. Att motarbeta EU blir därmed att även motarbeta en gemensam, kraftfull klimatpolitik.

När skall Miljöpartiet vakna ur sin törnrosasömn och inse att världen har förändrats; att Sverige finns med i EU och har möjlighet att ge röst åt en klimatpolitik, som kan få stor global tyngd och som kan påverka även USA? Måste opinionen inom Miljöpartiet vänta ytterligare ett decennium innan Sveriges EU-medlemsskap kan accepteras?

Inviterna från Mona Sahlin (s) till Miljöpartiet om samarbete kan knappast förverkligas så länge som Miljöpartiet håller fast vid sitt mossiga EU-motstånd. Och någon ny regering 2010 är då inte tänkbar för oppositionen…

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida