12 maj 2007

Stoppa sms-lånen!

Nya tekniker skapar nya tjänster – en del tjänster har kommit för att stanna, som omåttligt populära sms, andra tjänster, som de nya sms-lånen, borde, enlig min mening, inte finnas på marknaden. I alla fall inte i nuvarande utformning…

Att snabbt och enkelt kunna ta lån på några tusen kronor med hjälp av sms har visat sig vara en tjänst, som framför allt lockar många ungdomar, som snabbt hamnar i skuldfällan. Många sms-lån tas också i andra, totalt ovetande personers namn: genom att registrera nya kontantkort på en annan person, har bedragare tagit hand om de lånade pengarna och låtit skulden tas om hand av någon annan, ovetande person.

Företagen, som står bakom sms-lånen, har inte ordentligt kontrollerat identiteten på den som lånar och kreditbedömningen har varit mycket bristfällig. Marknadsföringen av lånen har tagit fasta på att det går snabbt – på 15 minuter är lånet klart!

Många av dessa snabba lån hamnar hos kronofogden när låntagaren inte kan betala. Eller hos polisen, när låntagaren av en bedragare fått stå ansvarig för lånet!

Det är inte rimligt att resurser från det allmänna på detta sätt får ta hand om en verksamhet, som så uppenbart har stora brister i upplägg och kontroll. Finansinspektionen borde inte stödja denna typ av snabba sms-lån. Problemen med dessa lån bör i stället tas om hand av dessa, mindre seriösa företag, som enbart är ute efter snabba pengar?

Ett bra sätt att få bort dessa lån i nuvarande form är att kronofogdarna inte ges befogenhet att driva in denna typ av lån – låt de långivande företagen själva göra detta! Sedan borde finansinspektionen stoppa denna verksamhet i avvaktan på betydligt bättre kontroll vid långivningen…

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida