02 maj 2007

Det var bättre förr med (s) enligt Per Nuder

Förre finansministern Per Nuder skriver i en debattartikel i Dagens Industri att ”finansminister Borg har tappat sin auktoritet. Återigen har finansministern förlorat en konflikt mot de fyra partiledarna.” Per Nuder syftar på avskaffandet av fastighetsskatten och förmögenhetsskatten före ytterligare sänkning av inkomstskatterna, som Anders Borg föredragit.

Finansministern i en regering har en nyckelroll och konflikter finns alltid inom regeringen. Under den socialdemokratiska regeringen fanns dessutom två stödpartier att ta hänsyn till och kompromissa med inför varje budgetrunda. På så sätt är situationen i nuvarande regering betydligt lättare att hantera.

Och konflikter har ibland blivit så stora, att socialdemokratiska finansministrar sett sig tvungna att avgå på dagen – som socialdemokraterna Erik Åsbrink och Kjell-Olof Feldt. Erik Åsbrinks avgång ansåg dessutom förre statsministern Göran Persson vara en ”statskupp”. Och Kjell-Olof Feldts bok om tiden som finansminister ”Alla dessa dagar”, visade hur det kan gå när en finansminister blir överkörd av sitt eget parti inte en gång, utan under flera år…

Efter Erik Åsbrink har efterträdarna varit Bosse Ringholm och Per Nuder själv, båda kännetecknade av stor följsamhet mot statminister Göran Persson och stödpartiernas åsikter, utan större självständighet och auktoritet.

Auktoritet bygger till stor del på kunskap, i första hand ekonomisk kunskap men också politisk kunskap. Anders Borgs auktoritet är baserad på akademisk ekonomiskt kunnande, vilket f.ö. även Erik Åsbrink och Kjell-Olof Feldt hade till skillnad mot sina bleka socialdemokratiska efterträdare…

Per Nuder anser även att regeringen bryter mot budgetlagen när det gäller trängselskatten i Stockholm. Det är lite märkligt att Per Nuder väljer att klanka på att regeringen inte följer budgetlagen, eftersom den avsatta socialdemokratiska regeringen systematiskt, med kreativa metoder, valde att kringgå budgetlagen!

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida