24 januari 2008

Kör motorcykel – och riskera livet…

Mc-branschen är glödhet och idag öppnar mässan På Två Hjul i Göteborg. För tolv år sedan fanns det 125000 motorcyklar på svenska vägar, i år kommer det att finnas över 300000! I år kommer det att säljas mer än 30000 motorcyklar…

Samtidigt dog 61 mc-förare förra året; motsvarande siffra 2002 var 37 döda. Motorcyklarna svarade 2007 för 12% av alla dödsolyckor i trafiken. Nästan 500 människor omkom på Sveriges vägar förra året. Det är lika många som de svenska dödsoffren för tsunamin i Thailand 2004.

Genom en rad åtgärder förbättras säkerheten för bilarna på våra vägar, men problemet är att det inte finns några kända åtgärder för att komma åt mc-döden. Och motorcyklarna blir bara dyrare, läckrare, starkare och tuffare. Var tredje motorcykel som såldes i fjol hade motorer större än en liter, vilket känns en smula besynnerligt när bilarnas motorer görs bränslesnålare och effektivare och minskar ned mot en liters volym.

På Vägverkets hemsida kan man till exempel läsa om det fantastiska systemet med kameraövervakning. Tack vare 700 kameror uppsatta 2006 sparades exakt 16 liv. Eftersom det är omöjligt att argumentera mot räddandet av 16 liv är opinionen positiv till ökad kameraövervakning på vägarna. Enligt SCB tycker hela 70 procent av svenska folket att detta är ett bra sätt att kolla hastighetsbegränsningarna. Alltså fortsätter satsningen och ytterligare 170 kameror placeras nu ut. Totala kostnaden för dessa kameror: 435 miljoner kronor. För att rädda ca 25% av antalet mc-dödade - men mot mc-döden satsas i stort sett inget.

Antalet trafikdödade förare av mc, EU-moppar, cyklister och gående i Sverige visar en stark ökning i en alltmer komplicerad trafikmiljö. Där finns förklaringen till att nollvisionens etappmål för 2007 – 270 dödade i trafiken – blev nästan dubbelt så hög, ca 500 döda. Ett totalt misslyckande för svenskt trafiksäkerhetsarbete. Dags att gräva ner nollvisionen!

Till mc-mässan i Göteborg beräknas ca 70000 hojälskare komma. Jag riskerar att bli ovän med alla dessa entusiaster när jag säger: kolla gärna hojarna, spegla er i kromen, beundra gärna de tuffa motorerna – men köp ingen hoj! Och har du redan en hoj – ge dej inte ut på de svenska vägarna!

Etiketter: , , , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida