10 januari 2008

Regeringen utnämner nya chefer – på nytt sätt

Socialstyrelsen får en nytt generaldirektör genom att vem som helst har kunnat söka tjänsten: Lars-Erik Holm är generaldirektör vid Statens strålskyddsinstitut, och han tillträder den 1 mars. Det är första gången som Socialstyrelsen får en chef, som själv sökt tjänsten.
- ”Jag tog initativet själv och såg annonsen på regeringkansliets hemsida och jag tänkte att det skulle vara en fantastisk utmaning”, säger Lars-Erik Holm.

Att förfarandet vid tillsättning av högre statliga chefer skulle bli mer öppen och baseras på personliga meriter och inte efter politiska åsikter, var ett vallöfte, som regeringen nu börjar infria. Det känns mycket välkommet, även om det finns praktiska problem vid ett helt öppet ansökningsförfarande.

Regeringen har också utsett tre nya landshövdingar: Moderaten Chris Heister blir landshövding i Västerbotten, socialdemokraten Barbro Holmberg tar över landshövdingeposten i Gävleborg och vänsterpartisten Lars Bäckström blir landshövding i Västra Götaland. Vid tillsättning av landshövdingar beaktas både personliga meriter och partitillhörighet; det är då intressant att notera att vänsteroppositionen fått två landshövdingeposter och regeringspartierna endast en post.

Om detta är början på ett nytänkande av regeringen, där personliga kvalifikationer spelar en större roll och politisk tillhörighet en mindre roll, återstår att se…

Etiketter: , , , , , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida