17 november 2008

Julhandeln mot nya rekord? Igen?

Nu är det dags igen: redan innan höstlöven fallit och första frosten kommit så möts vi konsumenter av beskedet att den kommande julhandeln kommer att slå nytt rekord. Igen! Det är Handelns utredningsinstitut som varje år siar om utfallet för de förväntansfulla medlemsföretagen. I år skulle man kunna förvänta sig att HUI:s prognos i finanskrisens spår skulle visa på en återhållsamhet bland oss konsumenter, men nej, ökningen blir 2,5% lyder den segervissa prognosen. Och något annat är kanske inte att vänta – det skulle nog vara en sensation om HUI spådde en minskad julhandel – prognosen kunde ju uppfyllas!


Så gör din plikt mot Sveriges BNP, som riskerar att falla under nollstrecket – gå ut och shoppa loss! Alldeles oavsett om du har behov av frossandet eller inte – medelsvensson skall handla för 6600 kronor under julmånaden! Min fundering gäller om HUI:s årligen återkommande siande fyller något vettigt behov för oss konsumenter, eller är det ett sätt att stressa oss konsumenter till nya stordåd!


Intressant i sammanhanget är att konsumenterna i Europa inte har samma iver att rekordshoppa i jul – enligt en undersökning med 18000 konsumenter, som konsultföretaget Deloitte genomfört, väntas européerna spendera 6% mindre än förra året. Beror detta på att övriga Europa bättre insett finanskrisens följder? Eller lever vi i Sverige i en trygg glasbubbla, som inte berörs av omvärldens turbulens?


Etiketter: , , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida