23 november 2008

Kronan - en riktig skvalpvaluta

Innan Emu-valet varnades för att den svenska kronan riskerade att bli en "skvalpvaluta"- en liten valuta i ett litet land i Europas periferi. Nu har varningen besannats - i går kostade en euro 10,55 kronor, för 3 månader sedan var noteringen 9,30! Euron har blivit mer än 13% dyrare sedan i somras - det var den högsta noteringen sedan euron infördes för tio år sedan...

Ekonomen Robert Bergqvist på SEB: "Min bedömning är att en rimlig långsiktig växelkurs skall ligga under 9 kronor mot euron." Finanskrisen har medfört att stora internationella placerare säljer tillgångar på mindre marknader som den svenska. Det innebär säljtryck på kronan, när placerarna flyttar tillgångar till euro, dollar och yen.

Kronan har inte varit så svag sedan 2001, då riksbanken agerade för att bromsa fallet i växelkursen. Och så här kommer Sveriges framtid att vara när det blir oroliga ekonomiska tider i världen - kronan sjunker som en sten.
Om Sverige var ansluten till euron skulle dessa extrema svängningar undvikas och spelreglerna för företag skulle vara enklare.

Sverige bör söka anslutning till euron under nästa mandatperiod. Men politikerna hukar, en av dem som borde argumentera för detta är Mona Sahlin (s) - hon stod på ja-sidan i EMU-valet. Men hon har lagt sig platt på rygg inför miljöpartiet och vänsterpartiet och redan nu lovat att inte ta upp den heta frågan före valet 2014!


PS 16 december: 1 euro kostar 11,14 sek.../DS

Etiketter: , , , ,

1 kommentarer:

Klockan 4 december 2008 kl. 14:20 , Anonymous Anonym sa...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

 

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida