31 augusti 2007

Per Nuders rallarsvingar

I en debattartikel (Göteborgs-Posten 31 augusti) delar Per Nuder, tidigare finansminister (s), ut rallarsvingar till finansminister Anders Borg. Han hävdar att Borg är på väg att rasera den goda svenska ekonomin.

Nuder är missnöjd med regeringens beslut om intäkterna från trängselskatten i Stockholm, att fastighetsskatten avskaffas före en fortsatt sänkt inkomstskatt, att Anders Borg i Almedalen föreslog minskade materialanslag till försvaret utan att förslaget i förväg var förankrat i regeringen. Per Nuder tror inte på Anders Borgs löfte att reformer skall finansieras fullt ut. Slutsatsen som Per Nuder drar är att finansministern har en svag ställning inom regeringen.

Sverige står på toppen av en högkonjunktur och då är det lätt för en sittande regering att ”trycka på gasen” och genomföra reformer, som inte är finansierade och därmed ökar trycket i ekonomin. Regeringens inriktning har varit att stimulera utbudet av arbetskraft och därigenom ge staten ökade resurser, denna inriktning börjar ge god utdelning: arbetslösheten och sjukskrivningarna faller, fler människor kommer i arbete och skatteintäkterna ökar kraftigt.

Statens överskott i år blir rekordstort och Ekonomistyrningsverket (ESV) rapporterar att ”utsikterna för statens finanser är gynnsamma” och räknar med att årets överskott i budgeten blir 92 miljarder kronor eller 3 procent av BNP. Rensat från engångeffekter blir överskottet 70 miljarder kronor, det största överskottet i modern tid, skriver ESV.

Stora överskott kräver en ansvarsfull hantering. Erfarenheterna från Kjell-Olof Feldts och den socialdemokratiska regeringens hantering av högkonjunkturen i slutet av 1980-talet förskräcker och nuvarande regeringen har ingen anledning att göra om socialdemokraternas misstag.

Per Nuder har också lite väl bråttom att dela ut sina populistiska rallarsvingar: hade han besinnat sig några dagar hade han regeringens första egna budget att opponera mot, i den bör han få klart svar på om regeringen agerar ansvarsfullt och finansierar nya reformer fullt ut...


0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida