15 december 2008

Efter OS – nu har Kina fått rejäl baksmälla…

Kina har utvecklats snabbt sedan Deng Xiaopings reformer och öppnande mot omvärlden för 30 år sedan. BNP har årligen haft tvåsiffriga procenttal, siffror som vi i väst tagit med en nypa salt – kan det verkligen vara sant?


Men nu efter höjdpunkten med OS i somras har Kina tvärbromsat – och det är inte bara finanskrisen som är orsaken. Kinas export i november föll med 2% jämfört med 2007. Och nästa kvartal ser än mörkare ut, det blir en kraftig inbromsning. Inte så konstigt egentligen, eftersom Kina är så internationellt beroende och efterfrågan från omvärlden har sjunkit dramatiskt.


Men Kina är världens största land och det som nu sker i landet kan få omvälvande konsekvenser. Göran Persson uttalade vid ett statsbesök i Kina sin spontana uppfattning att ”Kina var stabilt”, ett uttalande som tolkades i Sverige som ett stöd för den kommunistiska regimen i Kina. Men oavsett vad man har för uppfattning om regimen, så måste man konstatera att landet varit mycket stabilt och lugnt under senaste 20 åren efter händelserna på Himmelska fridens torg.


Den höga tillväxttakten har bidragit till stabiliteten och det sägs ofta att Kina behöver en tillväxt på minst 8% för att undvika sociala spänningar. Men vad händer nu i Kina, när landet tappat farten rejält och massutslagningar av fabriker gör att arbetslösheten stiger drastiskt. Regimen försöker på olika sätt stimulera ekonomin och styra över fokus från exporten till inhemsk konsumtion. Regimen kan också frestas att med konstlade medel hålla uppe exporten till priset av sjunkande valuta och därmed ökande handelskonflikter med omvärlden.


Sociala spänningar, massarbetslöshet, studentprotester och inhemsk opposition i världens största land kan leda till en dramatisk utveckling de närmaste åren – en förändring som kommer att skapa svallvågor i hela världen. Risken för en våldsam utveckling i Kina kan inte uteslutas, eftersom den nuvarande kommunistiska regimen har en paranoid rädsla för all form av inhemsk opposition. En övergång till ett mer demokratiskt Kina skulle i så fall dröja ännu många år…


Etiketter: , , , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida