18 december 2008

Äntligen ny ledning i Försäkringskassan!

Nu avgår ledningen i Försäkringskassan – generaldirektören Curt Malmborg har sagt upp sig och tidigare har flera personer i ledningen slutat (bl. a. Stig Orustfjord). På två år har hela ledningsgruppen på Försäkringskassan bytts ut och flera chefer har sagt upp sig på grund av sitt missnöje med det kaos som råder på myndigheten.


Förändringen är nödvändig - redan i september 2007 skrev jag en blogg, där jag framförde åsikten att Försäkringskassans ledning borde sparkas. Skälen för min åsikt var då främst politiska och en lång rad år av misskötsel av myndigheten. Att inte den borgerliga regeringen, som tillträdde hösten 2006, tidigt ändrade i myndighetens ledning, är fortfarande en gåta.


Tiden som gått har ytterligare försämrat myndighetens funktion: de ändringar i FK:s regelsystem, som regeringen infört har mottagits med armbågen och aktivt motarbetats, delvis med motargumentation. Visst är Försäkringskassans roll svår och därmed styrningen, men med en ledning, som inte arbetar för att fullfölja regeringens nya intentioner (och inte heller följt tidigare beslutade regler för verksamheten), så har resultatet blivit fullständig kaos.


Förtroendet hos allmänheten är mycket lågt och det interna förtroendet för Försäkringskassans ledning och Curt Malmborg har halverats sedan 2007 visar en medarbetarundersökning som DN refererar. För ett år sedan hade 40% av de anställda stort förtroende för ledningen, i den senaste undersökningen är det bara 20%!


Den ekonomiska styrningen har fått hård kritik och till detta kan läggas den skandalösa upphandlingen av nytt IT-system: det fattas en miljard för nästa verksamhetsår och det beror på att man inte har kontroll över konsultbolaget Accenture - man fick kostnader men ingen leverans på vissa IT-tjänster.


Men varför tog inte regeringen i med hårdhandskarna mot Försäkringskassans ledning?


Etiketter: , , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida