22 februari 2009

Kortsiktig Saabkalkyl av näringslivsgrupp

I fredagens Dagens Industri beskyller tunga företrädare för västsvenskt näringsliv regeringen för att göra en allvarlig missbedömning i Saab. Med Finn Johnsson, ordförande i AB Volvo och Västsvenska handelskammaren, i spetsen, argumenterar en grupp näringslivsföreträdare för att regeringen skall finansiera Saabs överlevnad och att regeringen skall ompröva sin bedömning.

Som bevis för att regeringen har fel har gruppen gjort en egen investeringskalkyl, som visar att en nedläggning av Saab skulle kosta samhället 4,45 miljarder kronor. Detta belopp ”är i samma storleksordning, som det lån som Saab ansökt om hos den europeiska investeringsbanken”. Som garant för lånet kräver EIB att svenska staten ställer upp.

Det låter onekligen som om dessa ca 5 miljarder från staten skulle lösa den ”gordiska knuten” och rädda sysselsättningen för Saabs 4567 anställda och hos underleverantörer 6702 anställda, totalt 11269 personer (som gruppen så trovärdigt summerat!)
Haken i kalkylen är att gruppen endast gör en kalkyl för år 1 och helt glömmer bort vad som sedan händer.

Kan Saab efter ett år räkna med att ha nått lönsamhet på egen hand? Definitivt inte!
Kan Saab räkna med att marknadens investerare skyndar till och ordnar fortsatt finansiering? Knappast!
Kan Saab rent av få en köpare, som övertar verksamheten? Föga troligt med tanke på konjunkturläget och den svåra bilmarknaden!
Och GM försvinner med svansen mellan benen efter årsskiftet…

Saabs omtalade nya affärsplan sträcker sig flera år framåt i tiden, med sjunkande försäljningsvolymer de första åren och lönsamhet framåt 2012…
Om staten går in år 1 är risken stor att staten får ägarrollen i knät och måste fortsätta finansieringen av Saabs osäkra framtid, ett mycket olyckligt scenario. Och till en mångdubbelt högre kostnad för skattebetalarna än inträdesbiljettens 5 miljarder!

Det som förvånar mej är att denna grupp näringsföreträdare inte kan räkna; hur en investeringskalkyl bör se ut – det lär alla handelshögskolor ut. Låt vara att osäkerheten i kalkylen är hög – men kalkylen bör omfatta mer än ett år!
Skulle Christian W Jansson, vd för Kapp-Ahl göra en sådan lättsinnig kalkyl för det egna företaget, skulle Bjarne Holmqvist begå en sådan fadäs i Gunnebo? Hur kan Västsvenska handelskammarens vd Johan Trouvé ställa sig bakom ett sådant räknepekoral? En slutsats borde vara: satsa inte på dessa företag och deras misslyckade räknenissar!

Är orsaken till lättsinnet att det i detta fallet gäller skattebetalarnas pengar och inte deras egna verksamheters intjänade slantar? För mej framstår företagargruppens debattartikel i DI som ett olycksfall i arbetet och undertecknarna borde med skammens rodnad på kinderna försöka glömma de förflugna siffrorna! Det är illa nog att Saabs situation orsakat en storm av retorik mellan regering och opposition…

Etiketter: , , , , , , , , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida