19 september 2007

Ledningen för Försäkringskassan bör sparkas!

Efter regeringsskiftet förra året har Försäkringskassans ansvarsområde kommit i fokus och uppenbara brister har uppdagats. Trots grava anmärkningar och kritik av hur Försäkringskassan bedrivit verksamheten, har ledningen för Försäkringskassan inte tagit sitt ansvar och avgått. Och inte heller har den nya regeringen krävt ledningens avgång.

Det är främst inom tre områden, som Försäkringskassans ledning uppenbart misslyckats:

1. Försäkringskassan är för passiv i sin hantering av långa sjukdomsfall

Riksrevisionen kritiserar Försäkringskassan och säger att ”risken är att människor fastnar i långa sjukskrivningar eller förtidspensioneras i onödan”. Riksrevisionen har granskat 200 långa sjukfall och är mycket kritisk till att Försäkringskassan ofta dröjer mer än ett år innan man träffar den sjukskrivne och arbetsgivaren. De senaste åren har förtidspensionerna ökat dramatiskt, även bland ungdomar.

2. Felaktiga utbetalningar för vård av barn (vab)

Förra året betalade Försäkringskassan ut 4,7 miljarder kronor i ersättning för vård av barn, 2,2 miljoner utbetalningar gjordes till 678000 barn. Försäkringskassan har inte tidigare kontrollerat utbetalningarna, föräldrar har enkelt via nätet begärt utbetalning. När Försäkringskassan nu ålagts att skärpa kontrollen har det utbredda fusket uppdagats – 2006 polisanmäldes 168 föräldrar, första halvåret 2007 var siffran 2088! Enligt Försäkringskassan egen beräkning är 10% av utbetalningarna felaktiga, vilket kostar ca 0,5 miljard kronor per år (Stig Orustfjord, chef för försäkringsdivisionen vid FK)

3. Bedrägeriet vid Försäkringskassan i Göteborg

I våras uppdagades att en ung anställd på Försäkringskassan i Göteborg regelbundet betalat ut bidrag till sig själv och släktingar. Utbetalningarna styrdes helt av den unge mannen och ingen kontroll skedde från Försäkringskassans sida – man litade helt på den unge anställde. Till sist slogs larm – av banken! Mannen blev naturligtvis dömd för bedrägeriet, men ingen ansvarig på Försäkringskassan har fått några kännbara efterräkningar efter den pinsamma affären!

Försäkringskassan hanterar enormt stora belopp och det är vi skattebetalare som drabbas om ersättningarna blir fel pga fusk eller bedrägerier. Att Försäkringskassan inte har klarat av sitt uppdrag är helt klart – orsaken må vara naivitet, slapphet eller ren dumhet: konsekvensen bör ändå vara att Försäkringskassans ledning bör sparkas! NU!

Etiketter: , , , ,

04 september 2007

Klimatfrågan – mänskliga utsläpp och naturliga variationer

Att det pågår en uppvärmning av jordens atmosfär vill väl ingen förneka – bevisen är alltför tydliga och uppenbara för oss alla. Nu har även regeringens vetenskapliga råd för klimatfrågor konstaterat detta faktum när man igår presenterade det vetenskapliga underlaget för nästa års klimatproposition. Rådets ordförande Lisa Sennerby Forsse framförde att den pågående globala uppvärmningen ”med 90-99% säkerhet beror på människans aktiviteter”.

Utan att vara klimatforskare vill jag, med enbart sunt bondförnuft påstå, att den pågående globala uppvärmningen med 100% säkerhet till en del beror på människans aktiviteter. Observera tillägget ”till en del”, det innebär att klimatförändringen rimligen beror dels av naturliga variationer, dels av människans aktiviteter.

Men hur stora är andelarna mellan naturliga variationer och den del, som orsakas av människans aktiviteter? Är förhållandet 90-10% eller 10-90%? Jag har aldrig i debatten sett någon sådan uppskattning och kanske är det inte heller så intressant. Även om klimatförändringen endast till 10% förorsakas av människans aktiviteter, så är det naturligtvis bättre om vi gemensamt kan reducera denna andel till 0%. Denna negativa konsekvens av människans aktiviteter kan vi ju bevisligen påverka, den del av klimatpåverkan som beror av naturliga klimatvariationer över tiden kan vi ju inte påverka.

Att det globala klimatet förändras med sekellånga variationer är väl känt och det har funnits perioder med kallare klimat – ”lilla istiden” på 1500-1600-talen – och perioder, som nu, när klimatet blir varmare. I den nuvarande debatten förbises ofta dessa långa variationer i det globala klimatet, som ofta är svåra att uppfatta för oss människor: klimatförändringarna ses ur ett mycket kortsiktigt perspektiv.

En överväldigande forskarmajoritet anser att uppvärmningen beror på mänskliga utsläpp av växthusgaser, främst koldioxid, och då måste politiker och medborgare rimligen handla därefter. Detta anser jag också vara självklart och lämnar gärna mitt bidrag genom att bli än mer miljömedveten. Men samtidigt måste vi vara realister och inse att det endast är en del av klimatförändringen, som vi kan påverka – kanske en mycket liten del! Min åsikt är att det endast är en mindre andel av klimatförändringen, som står i vår makt att förändra – men det innebär inte att vi skall strunta i utmaningen, utan gemensamt måste kämpa för en bättre miljö.
-------------------------------------------------------------------------
"Felet med världen är att de dumma är tvärsäkra, medan de intelligenta är fulla av tvivel" Bertrand Russell